klik sini untuk promosi

3 June 2013

pekena nasi lemak mehhh~

haiih..nak study pun tak leh..nak concentrate x boleh!!
nape?
perut lapar loh~huuu..
then, tunggu yayah balik, tak sampai2..
grr..menguji kesabaran betul..
kul 12 setengah baru lah dia balik, bawak nasi lemak..
woahhhh ! sukeee..heee~

nasi lemak

haa..ni dia nasi lemak yang bakal masuk lam perut saye..hihih..
memang tak cukup sebungkus je !huhu..




tapi, nasi lemak macam ni la yang saye idam kan..
bukan mengidam k, idamkan.. heheh..











kalau nasi lemak macam ni pulak ?? perghhh..
sure habis punye !!haha
lagi2 kalau Yayah Ixora,  kompem tak cukup..hihih..


nasi lemak mangga !

Thai mango sticky rice (Khao Nieow Ma-muang) 

 tjumpe kat blog nasi lemak lover..
boleh view resepi kat blog tuan punye dengan tekan link biru ni ( SINI )
woahh..nampak sedap kan?
teringin jugak nak rasa..tapi nak buat tu, ermmm3...
alamatnye, kene tunggu g thailand lah nampak nye..haha..








ba..wang...


saye ingatkan orang x suka potong bawang je..
rupanya ade jugak yang tak makan bawang..

kalau potong bawang tu, ya lah, saye x heran, asal potong je bawang, mata kompem akan berair, kalau duduk lama2 dengan bawang je kompem jugak rasa nak nangis.. sobsob..


Korang tahu apa itu bawang kan ?
Tak kira la bawang merah or bawang putih..
kalau tak tahu tengok pic kat bawah ni..haha



em,..
bawang tu berkhasiat tau..
makan bawang akan menurunkan tahap kolesterol yang tidak baik n dapat menaikkan tahap kolesterol yang baik.
Ia juga menurunkan tekanan darah,
membantu menentang jangkitan,
menghalang asma,
mengurangkan risiko kanser,
sebagai ubat batuk,
melawaskan buang air kecil,haid dan menyingkirkan batu karang..
lagi info pasal bawang,


Bawang Merah:
 Berkhasiat melawan bakteria, virus, radang, mencegah terjadinya kanser, sesak nafas dan demam. Ia juga boleh di oles-oleskan pada kulit yang di sengat serangga untuk mengurangkan rasa gatal.

Bawang Putih: dapat digunakan sebagai antibiotik semulajadi, melawan oksida, virus, radang, memperkuatkan kekebalan tubuh, menurunkan kolestrol, tekanan darah, kadar gula, berguna pada waktu sesak nafas, demam, batuk dan dapat membantu mencegah terjadinya pembengkakan

saye suke bawang..kalau makan ayam masak kicap ke, telur masak kicap ke, masak pedas ke, mende yg saye crik selain peha ayam ialah bawang !haha
makin byk bawang, makin berselera saye..



bawang tu manis..yupp..manis.. ade orang tu tak suka manis2..nampaknya kena bagi senyuman tawar la kat dia..ha ha :P

ayam masak kicap..nyum3 bawang..



cucur udang bawang ! nyum3 bawang..

bawang goreng ! sedap nih..nyum3 bawang..

ni resepi godek2 kt facebook..bermint la, tengok cekodok sayur nie..
tapi tak nak la wat berwarna..ase semacam..haha





cekodok sayur
Oleh:Chibiko Liebechen
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan2
1) 2 cawan tepung gandum, 1 biji telur,
2) garam, gula, air..
3) salad daun dipotong halus (ikut suka nak byk mana)
4) pewarna hijau * starbrand

Cara Masak

1) amik tepung..campur dengan air..kacau sebati masukkan 1 biji telur..
2) kemudian masukkkan garam, gula dan sayur salad yang telah dipotong ke dalam adunan..
3) da agak2 ok..masukkan sedikit pewarna hijau..
4) panaskan minyak dan goreng cekodok macam biasa..siap dihidang..

* resepi nie sama macam cekodok yang lain..




                                  saye suke bawang..LAPA LAK, TERBAU2 BAWANG.xpasal2 aq termakan bawang goreng dalam paket maggi goreng kunk..haha..waa~nantox..
gudnyte.. (z_z)