klik sini untuk promosi

26 May 2013

hidup tak selalunya indah


Hidup x selalunya indah.
Lame dah x menulis..
ye lah..nak save mata pensil..pendek dah ni.. Jangka hayat aq pun mkin pendek kan..
Sedar tak sedar, umur dah makin meningkat.. Walaupun belum masuk 21, dan belum habis belajar,  rasa tanggungjawab itu dah ada..
Baru2 ni macam2 dugaan yg datang..
malang menimpa keluarga aq. .
23 mei 2013,
Terkena dengan sindiket jahat yg berleluasa di Kuantan.. RM 6 ribu duit lesap.. Kene pukau dengan sindiket gores dan menang. Huh ! memang kite semua dah sedia maklum tentang sindiket ni yang terang tang tang menipu sejak bertahun lagi. Abah aq pun tau pasal ni..memang masa mula didatangi penjahat2 ni, abah aq dah kata dah, ni semua penipu ni. Tapi dah bile di pukau, ape boleh di buat? Ngikut je. 
Sedih la jugak, walaupun tu duit parents aq, tu kire duit aq la jugk.  Ye lah, daripada bagi kt bahalol2 tu, baik bagi kat aq.
Orang2 Kuantan, berhati2 lah..
Memang kite tahu orang2 ni nak tipu kite, bila nampak kelibat dey'all pun kita dah dapat agak ! tapi once dye dah bercakap dengan kite, kite dah tak sedar ape, sebab kena pukau..

penjahat2 ni tak bodoh, disuruhnye kite sign surt pembelian tu dalam masa kite di pukau tu..
bila duit lesap je dari tangan, mase tu la kite baru sedar realiti nye. Tapi nk rampas duit tu dh x boleh.
Sebab konco2 bahalol tu byk.

Memang aq x sangka perkara ni terjadi pada keluarga aq.  Tempat kejadian kat UTC. Sebelum ni, dey’ all beroperasi kat parking lot Kuantan Parade.
OFKOS aq x akan jejak Kuantan Parade n UTC lagi.
 Biarlah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Selagi syarikat ni tak tertangkap, selagi tu kaki aq x akan jejak tempat ni.
Sindiket ni masih berleluasa. Sebab ape? Sebab org kite yg bersikap malas, n terlampau pemaaf !!
Lagi 1 sikap org kite, takut malu !
Hey! Sedar lah ! Korang bukan bodoh sampai tertipu , tapi di pukau ! nak malu apa nye! ! jangan jadi bodoh n biarkan lebih ramai org2 kite tertipu ! dapatkan kembali hak kamu ! bukan 1 – 2 org yg terkena, dah berpuluh..nak tunggu sampai anak cucu kite terkena ke?
bak kata kembar aq, 
Kalau aq ada pistol, aq TEMBAK kau!
Kalau aq ada bom, aq BOM tempat kau sampai kau dan semua subahat kau MATI ! Kalau aq ada pisau . . . (tak bleh..kena dekat ngan depa, nanti aq lak yg kena)..
(nasib baik aq takde semua tu)

Doa orang yang teraniaya tiada hijab di sisi Allah. Semoga mereka mendapat balasan yg setimpal di DUNIA dan di akhirat !!! AMIN.

RASULULLAH SAW bersabda: “Hindarilah doa orang yang di zalimi, kerana sesungguhnya tidak ada antara doa nya itu dengan Allah SWT hijab yang mendindingi"


Allah..
Kesian kat mak abah aq..
Laporan polis dah di buat, pendengaran tribunal bulan Jun nanti.
Ya Allah.. lindungi lah kami semua.  
Andai ada mangsa2 yang turut menerima nasib sama, berkongsi lah pendapat bersama. Contact me @ Syud Abady

Bila Jatuh , Kuatkan Semangat Untuk Bangun Semula , kerana Semua Itu dari Allah 

11 comments:

  1. wahhh.. syu.. bahye ni... ish2....
    takott.. ma..abah.. selamatkanlah mereka..
    harap...family syu.. bersabar k... byk2kan bersabar...
    benda dah jadi... kite x boleh undur kan mase..
    harap2 bersabar k.. smile.. ^_^

    ReplyDelete
  2. tq atin..
    sekarang,yg kite mampu,peringatkan orang lain untuk elakkan dari mangsa lain pulak yg terkena.
    beringat2 bila jalan kt bandar.
    kalau didekati, pandang kaki atau tangan orang tu dulu,baru pandang mata untuk elak diri dari di pukau.

    ReplyDelete
  3. tq ikhwan yusuff..
    akan terus tabah dan bertahan..

    ReplyDelete
  4. Memang terkadang untuk menggapai kebahagiaan yang hakiki, ada duri dan cobaan yang slalu datang tuk menguji..tapi yakinlah, bahwa semua yang terjadi ada HIKMAH di balik semua itu...InsyaAllah.

    ReplyDelete
  5. tq atas peringatannya..papepun sabar la eyk..sabar tu sbahgian dr iman..

    ReplyDelete
  6. Mustofa : tq..ye..apa jua ketentuan Allah ada hikmah di sebaliknya..
    Bahagianya seorang hamba Allah dihadiahi ujian yang amat hebat sebagai tanda kasihNya..Begitulah rupanya berkasih dengan Allah..tidak akan dibiarkan terlena dalam kenikmatan yang melimpah..Tetapi dilindungi dengan ujian dan cubaan yang tak berkesudahan..

    ReplyDelete
  7. SERuLL : sedang sabar dan tabah..sabar hadapi dugaan....redha atas apa yg menimpa.....insyaALLAH, de hikmah disebalik kejadian..

    ReplyDelete
  8. InsyaAllah,tiada apa berlaku tanpa sebab..kdg2 Allah beri kita kesakitan tp sbnrnya ia kifarah bg dosa kita

    ReplyDelete