klik sini untuk promosi

4 November 2013

journey to Yakult, Beryl's Chocolates, and High 5 Bread Town


Lama dah tak coret mencoret..(err..wujud ke bahasa malaysia macam ni?haha..bedalll )
oke lah..nak cerita ni..
24hb at 9.00 pm bermula lah our journey, pelajar Sarjana Muda Sains Agroteknologi Lepas Tuai ke 3 lokasi iaitu Yakult Seremban , Beryl's Chocolates Bangi , and High 5 Bread Town Shah Alam.
but..of course not in one day !
25hb arrived safely at Yakult Seremban.
well, apa yang menarik nya Yakult Seremban ni? Sebenarnya,di sini lah tempat prosesnya yakult..
Factory Tour !
haa..ni masa mula- mula kami jejak kan kaki di Yakult Seremban.
Banyak faedah nya kita melawat kilang- kilang macam ni..
Antara kelebihan lawatan ke kilang Yakult ini ialah kita dapat memahami proses pembuatan Yakult di samping mengetahui tentang asal usul bakteria shirota tu.
sejujur- jujur jujur jujur nya ( dah habis jujur dah ni) aq tak pernah pun minum Yakult ni.. al maklum lah..xtau sangat tentang kelebihan Yakult ni..haa, bila dah datang tu, tau lah aq bahawa Yakult ni boleh mengatasi masalah sembelit !
haa..xperlu la nak beli ubat sembelit kat farmasi kayyy..eh2, cam pernah buat jee..cam pernah buat jee.. :p
Antara gambar2 kat Yakult :
Yakult factory

panas giler kot..mencucuk2 muke aq nie haa...ssstt...
tapi demi gambar, rela ku tempuhi..kalu demi cinta? LAGI LAA KANNN...perghh..gedik..haha

jauh giler gambar..dengan muke duk menahan sakit...sabau3..

eh2..termasuk lam gmbar..haha <3

yayyy.. dapat yakult free.. jeles x? :p


Yakult ni sebenarnya tak boleh biar pada suhu atas daripada 10 C.. kalau biar sampai 2 hari, Yakult tu jadi masam n bakteria2 dalam tu pun dah denatured.. kita nak minum sebab bakteria baik tu, tapi bila dah biarkan selama 2 hari, minum x ada guna..nak ke gitu? confirm tak nak kan..jadi, tak payah lah duk memborong yakult banyak2 wat stok aey kalau awak awak tak ada peti.. he he..
Yakult factory tour..tu la yg kami buat..hehe
Selain tu, kami jugak lawat Beryl’s Chocolates.. tengok kilang coklat buat coklat dia.. perghh.. MENGGODA ! pompuan kalau nampak coklat ni memang roarrr3...pompuan mana tak suka coklat? ce jawab sikit..haha


besau giler ! macam rumah kannnn

gadis2 tangga


cokocockolattt

mencerut da muka aq..maklum la..penat..
petang tu, kami meneruskan perjalanan ke High 5 Bread Town..
@ pintu masuk..dapat rotiiii
dinding kartunnnn


@ High 5

zaman purba?? High 5 yg unik !!!

ni lokasi terakhir.kitorang semua bermalam dekat UPM.. episod jatuh tangga berlaku di sana :'(

bye2 UPM.. tengs bagi tempat tidur n jugk kesakitan..hee~ xoxo





next, jalan2 kat pesta konvo UPM...
HABIS DAH PERJALANAN KAMI..
jadi, conclusion nya, from our visit to 3 different factory, Yakult, Beryl’s Chocolates, and High 5 Bread Town, we get a lot of information on food processing and food safety. Food safety is a scientific discipline describing handling, preparation, and storage of food in ways that prevent foodborne illness. This includes a number of routines that should be followed to avoid potentially severe health hazards. The tracks within this line of thought are safety between industry and the market and then between the market and the consumer. In considering industry to market practices, food safety considerations include the origins of food including the practices relating to food labeling, food hygiene, food additives and pesticide residues, as well as policies on biotechnology and food and guidelines for the management of governmental import and export inspection and certification systems for foods. In considering market to consumer practices, the usual thought is that food ought to be safe in the market and the concern is safe delivery and preparation of the food for the consumer.
 -THE END- ^x^ bye3..


15 September 2013

doa


Doa bangun tidur :
 الحَمْد لِلّهِ الّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْر
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali.

Doa menanggal pakaian :
بِسْمِ اللهِ.
Dengan nama Allah

Doa memakai pakaian :
اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِي كَسَانِي هَذَا وَرَزَقَنِيْ مِنْ غَيْرِ حَوْلٍ مِنِّي وَلاَ قُوَّةٍ
Segala puji bagi Allah yang memakaikan aku pakaian ini, dan memberi rezeki kepadaku tanpa daya dan upaya dariku.

Doa ketika memandang cermin : 
اللَّـهُمَّ كَمَا حَسَّنْتَ خَلْقِي فَحَسِّنْ خُلُقِي
Ya Allah sebagaimana Engkau telah cantikkan kejadianku (rupaku), maka cantikkanlah juga akhlakku.

Doa meletakkan anak di riba : اللهم ارحمه فإني أرحمه
Ya Allah, kurniakanlah kasih sayang-Mu ke atasnya, kerana aku menyayanginya.

Doa keluar rumah :
 اللَّهُمَّ أَعُوذُ بِكَ أَنْ أَضِلَّ أَوْ أُضَلَّ أَوْ أَزِلَّ أَوْ أُزَلَّ أَوْ أَظْلِمَ أَوْ أُظْلَمَ أَوْ أَجْهَلَ أَوْ يُجْهَلَ عَلَيَّ
Ya Allah, aku berlindung kepadaMu daripada sesat atau disesatkan , tergelincir atau digelincirkan, menjadi zalim atau dizalimi, menjadi jahil atau dijahilkan dariku.

Doa menaiki kenderaan :
سُبْحانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِينَ . وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنقَلِبُونَ
Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali.

Doa apabila melihat orang berpakaian baru :
البِسْ جَدِيدًا وعِشْ حَمِيْدًا وَمُتْ شَهِيدًا
Pakailah pakaian baru dan hiduplah dalam keadaan terpuji dan matilah dalam keadaan syahid.

Doa selepas solat fardu :
بسم الله الرحمن الرحيم
اَلْحَــمْدُ للهِ رَبِّ اْلعَــالمَِـــيْنَ, حَمْــدًا نِعَمَهُ وَيُــــكَافِئُ مَزِيْــدَهُ
يَا رَبـَّنَا لَكَ اْلحَمْدُ كَمَا يَنْبَغِيْ لجَِلالِ وَجْهِكَوَعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ.
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَــا مُحَمَّدٍ فِى اْلأَوَّلِــيْنَ وَاْلآخِــرِيْنَ وَسَلِّمْ
وَرَضِىَ اللهُ تَعَالَى عَنْ سَادَاتِنَا,‏‎ ‎اَصْحَابَسَيِّدِنَا رَسُوْلِ اللهِ اَجْمَعِيْنَ.‏
اَللَّهُمَّ اَحْيِنَا بِاْلإِْيمَــانِ, وّاّمِتْنّا بِاْلإِْيمَـــانِ, وَاحْشُرْنَا بِاْلإِْيمَـــانِ
وَاَدْخِلْنَا اْلجَنَّةَ مَعَ اْلإِْيمَانِ, بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَالرَّاِِحمِيْنَ
اَللَّهُمَّ أَعِنَّا عَلَى ذِكْرِكَ وَشُكْرِكَ وَحُسْنِ عِبَادَتِكْ,‏
اَللَّهُمَّ إِنَّا نَسْئَلُكَ اْلهُدَىْ وَالتُّـقَىْ وَاْلعَفَافَ وَاْلغِنَىْ,
اَللَّهُمَّ تَقَبَّلْ مِنَّا صَلآتَنَا تَامَّةْ, وَاغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا عَامَّةْ
وَلا تُعَذِّبْنَا إِلَىْ يَوْمِ اْلقِيَامَةِ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْئٍقَدِيْرٌ,
اَللَّهُمَّ اغْفِرْلَنَا ذُنُوْبَنَا وَلِوَالِدَيْنَا وَاْرَحمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانَا صَغِيْرًا.‏
اَللَّهُمَّ اَحْيِنَا بِحَيَاةِ اْلعُلَمَاءِ, وَاَمِتْنَا ِبمَوْتِ الشُّهَدَاءِ,‏
وَاحْشُرْنَا فِى زُمْرَةِ اْلأَوْلِيَاءِ, وَاَدْخِلْنَا اْلجَنَّةَ
مَعَ اْلأَنْبِيَاءِ عَلَيْهِمُ الصَّلاةُ وَالسَّلامُ
رَبَّنَا لاَ تُزِغْ قُلُوْبَنَا بَعْدَ اِذْهَدَيْتَنَا,
وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحمْـَةً إِنَّكَ اَنْتَ اْلوَهَّابَ,
رَبَّنَا اغْفِرْلَنَا ذُنٌوْبَنَا وَاِسْرَافَنَا فىِْ أَمْرِنَا وَثَـبِّتْ أَقْدَامَنَا,
وَانْصُرْنَا عَلَى اْلقَوْمِ اْلكَافِرِيْنَ.
رَبَّنَا فاغْفِرْلَنَا ذُنٌوْبَنَا, وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا, وَتَوَفَّنَا مَعَ اْلأَبْرَارِ.
اَللَّهُمَّ رَبَّنَا آتِنَا فِىْ الدُّنـْيَا حَسَنَةً وَفِىْ الآخِرَةِ حَسَنَةًً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ.
اَللَّهُمَّ اخْتِمْ لَنَا يَا اَللهُ ِبحُسْنِ اْلخَاِتمَةْ, وَلاَ تَخْتِمْ عَلَيْنَا يَا اَللهُ بِسُوْءِ اْلخَاِتمَـةْ.‏
وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا ُمحَمَّدٍ, وَعَلَى اَلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمْ,
سُبْحَانَ رَبِّكَ رَبِّ اْلعِزَّةِ عَمَّا يَصِفُوْنَ
وَسَلاَمٌ عَلَى اْلمُرْسَلِيْنَ وَاْلحَمْدُ ِللهِ رَبِّ اْلعَالمَِيْنَ.‏
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah, Lagi Maha Mengasihani.‎
Segala puji bagi Allah dengan pujian yang sesuai dengan nikmat-nikmatNya ‎dan sejajar dengan anugerah tambahan-Nya. Wahai tuhan kami, bagiMu ‎segala pujian yang selayaknya bagi keagungan zatMu dan kebesaran ‎kekuasaanMu.‎
Ya Allah, cucurilah kesejahteraan ke atas junjungan kami Muhammad s.a.w. ‎mencakupi orang-orang terdahulu dan terkemudian dan anugerahkanlah ‎keselamatan kepadanya restu Allah, mudah-mudahan dikurniakan kepada ‎pemimpin kami dari kalangan para sahabat Rasulullah sekeliannya.‎
Ya Allah, hidupkanlah kami dengan iman, kumpulkan kami di Mahsyar dengan iman dan ‎masukkan kami ke dalam syurga bersama iman, dengan berkat rahmatMu, ‎wahai Yang Paling Pengasih di antara yang mengasihi.‎
Ya Allah, tolonglah kami untuk mengingatiMu, bersyukur kepadaMu dan ‎melakukan ibadah yang sebaik-baiknya untukMu.‎ Ya Allah, kami mohon kepadaMu petunjuk, ketaqwaan, kehormatan diri dan ‎kecukupan.‎
Ya Allah, terimalah daripada kami solat kami sepenuhnya, dan ampunilah ‎dosa kami semuanya. Janganlah Engkau siksa kami biarpun hingga ke hari ‎kiamat nanti. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.‎
Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami dan ibubapa kami, rahmatilah mereka ‎berdua sebagaimana mereka mendidik kami dengan baik sejak kami kecil.‎
Ya Allah, hidupkanlah kami seperti kehidupan para ulamak dan matilah kami ‎seperti kematian para syuhada', dan kumpulkan kami dalam kumpulan para ‎aulia', masukkan kami ke dalam syurga bersama para nabi alaimus solaatu wassalam.‎
Wahai tuhan kami, janganlah Engkau pesongkan hati kami setelah engkau ‎berikan petunjuk kepada kami, berikanlah rahmat dari sisiMu, kerana ‎Engkaulah tuhan Maha Pemberi.‎
Wahai tuhan kami, ampunkan dosa-dosa kami dan keterlanjuran kami dalam ‎segala urusan kami serta teguhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami ‎menghadapi orang-orang kafir.‎
Wahai tuhan kami, ampunkan segala dosa kami, hapuskan kejahatan kami ‎dan matikan kami bersama orang-orang yang baik.‎
Ya Allah, berikan kepada kami di dunia ini kebaikan dan di akhirat juga ‎kebaikan, serta selamatkan kami daripada api neraka.‎
Ya Allah, sudahilah ajal kami ya Allah dengan kesudahan yang baik, dan ‎janganlah Engkau sudahi kami ya Allah dengan kesudahan yang buruk.‎
Dan selawat Allah ke atas junjugan kami Muhammad s.a.w., ahli keluarga dan ‎para sahabatnya serta salam sejahtera. Maha suci Tuhanmu yang Maha Mulia ‎daripada sebarang kekurangan yang disifatkan oleh mereka (orang kafir), dan ‎salam sejahtera ke atas para rasul dan segala puji hanya untuk Allah tuhan ‎semesta alam.‎

Doa sebelum tidur :
 الحَمْد لِلّهِ الّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْر
Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali.

doa sebelum makan :
اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيْمَا رَزَقْتَنَا وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
Ya Allah berkatilah kami pada apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami dan jauhkanlah kami dari azab neraka.

Doa selepas makan :
اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ
Segala puji bagi Allah Yang telah memberi makanan dan minuman kepada kami, dan telah menjadikan kami tergolong dalam orang-orang Muslim.

Doa mendengar guruh : سُبْحَانَ الَّذِيْ يُسَبِّحُ الرَّعْدُ بِحَمِدِهِ وَالْمَلاَئِكَةُ مِنْ خِيْفَتِهِ.
Maha Suci Allah yang halilintar bertasbih dengan memujiNya, begitu juga para malaikat, karena takut kepadaNya.

Doa ketika hujan turun :
اَللَّهُمَّ صَيِّبًا نَافِعًا.
Ya Allah! Turunkanlah hujan yang bermanfaat (untuk manusia, tanaman dan binatang.

Doa selepas hujan turun :
مُطِرْنَا بِفَضْلِ اللهِ وَرَحْمَتِهِ.
Kita diberi hujan karena karunia dan rahmat Allah.

Doa masuk rumah :
اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَيْرَ المَوْلِجِ وَخَيْرَ المَخْرَجِ بِسْمِ اللهِ وَلَجْنَا وَبِسْمِ اللهِ خَرَجْنَا وَعَلَى اللهِ رَبِّنَا تَوَكَّلْنَا.
Ya Allah sesungguhnya aku meminta kepada engkau sebaik-baik tempat masuk dan sebaik-baik tempat keluar, dengan nama Allah kami masuk, dan dengan nama Allah kami keluar, dan ke atas Allah Tuhan kami, kami bertawakkal.

Doa masuk tandas :
[بِسْمِ اللهِ] اَللَّهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْخُبُثِ وَالْخَبَائِثِ.
Dengan nama Allah. Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung kepadaMu dari godaan syaitan laki-laki dan perem-puan.

Doa keluar dari tandas :
غُفْرَانَكَ.
Aku minta ampun kepadaMu.

29 August 2013

luahan hati yg sakit !!


lanjutan daripada post yg terdahulu : klik

hidup tak selalunya indah

pelik betul..dah ramai giler org kena tipu, kenapa syarikat tu masih bertapak?
tribunal buat kempen je?kenapa polis x bertindak???? bukan kuasa polis?
pencuri curik 20 inggit pun kena penjara, kenapa yg tipu beribu2 n bpuluh2 ribu lagi ni x kena apa2 tindakan?
aq g makhkamah tribunal dah..n mak aq baru je ikut kes org lain 2 hari lepas..makin banyak org kena tipu..notis 14hari tribunal tuk serahkan balik duit mak aku pun langsung x diendahkan oleh syarikt penipu tu..
ape dah jadi ni? polis mane????????

23 August 2013

memori


x tau nak tulis ape..aq x leh tido nie..hurm..kite godek2 memori la ekk..
tgk gmbr nie, teringat sumthg..
aq ingat lagi mase ni..
aq nk g wat kad matrix sebb hilang..hish..sekali dgn ic pulk tu hilg..tu la,len kali jgn mengade satukan kd mtrix dgn ic..
haa, nak g tgkp gmbr nie, serba hitam aq pakai.. bju itam,tudung itam,suwar pun itam..dari lab, nak g sane, g dulu kt kedai jual mknn nie.. ade la en hubby..mase tu kawan lagi..(hehe) , ye kate kan, yg aq nampk gelap..
haiyarkk..nk g tgkp gmbr niee, gelap pulk dh ye kate..gundah gulana hati aq..
aq kate, sebab suksis,kawad..
piung piungg aq g kt cnselori, klik2 tgkp gmbr..tggu 2 mggu, dapat la kad mtrix..(melayang rm20 aq.huh.salah aq gk an..hehe :p )
haa..ni la kad nye..seb bek gmbr x gelap..hehe..
asal aq tgk kd ni,kompem aq ingt cite nih..

 :P

1 July 2013

jalan2 cri keje



Aq pling suka keronsang ni..tapi osak da..c mek yah rosak kan..haih..
till now, x de da keronsg yg aq suke.
ye..til now..


mega..aq ingat nak keje kat sini..last2 crik, x jumpe.. yg ade pun, da penuh..
sad story kan..
so dapat keje x?
opkos dapat..tpi bukn kat mega la..tapi tempat ni depan nye hurup M jugk..heheh :P CEITT..
sungguh..penat gle keje..pekerja sikit, tapi keje byk..malas nk cite byk2..x baik tutup periuk nasik org kan..hehe


3 June 2013

pekena nasi lemak mehhh~

haiih..nak study pun tak leh..nak concentrate x boleh!!
nape?
perut lapar loh~huuu..
then, tunggu yayah balik, tak sampai2..
grr..menguji kesabaran betul..
kul 12 setengah baru lah dia balik, bawak nasi lemak..
woahhhh ! sukeee..heee~

nasi lemak

haa..ni dia nasi lemak yang bakal masuk lam perut saye..hihih..
memang tak cukup sebungkus je !huhu..




tapi, nasi lemak macam ni la yang saye idam kan..
bukan mengidam k, idamkan.. heheh..











kalau nasi lemak macam ni pulak ?? perghhh..
sure habis punye !!haha
lagi2 kalau Yayah Ixora,  kompem tak cukup..hihih..


nasi lemak mangga !

Thai mango sticky rice (Khao Nieow Ma-muang) 

 tjumpe kat blog nasi lemak lover..
boleh view resepi kat blog tuan punye dengan tekan link biru ni ( SINI )
woahh..nampak sedap kan?
teringin jugak nak rasa..tapi nak buat tu, ermmm3...
alamatnye, kene tunggu g thailand lah nampak nye..haha..








ba..wang...


saye ingatkan orang x suka potong bawang je..
rupanya ade jugak yang tak makan bawang..

kalau potong bawang tu, ya lah, saye x heran, asal potong je bawang, mata kompem akan berair, kalau duduk lama2 dengan bawang je kompem jugak rasa nak nangis.. sobsob..


Korang tahu apa itu bawang kan ?
Tak kira la bawang merah or bawang putih..
kalau tak tahu tengok pic kat bawah ni..haha



em,..
bawang tu berkhasiat tau..
makan bawang akan menurunkan tahap kolesterol yang tidak baik n dapat menaikkan tahap kolesterol yang baik.
Ia juga menurunkan tekanan darah,
membantu menentang jangkitan,
menghalang asma,
mengurangkan risiko kanser,
sebagai ubat batuk,
melawaskan buang air kecil,haid dan menyingkirkan batu karang..
lagi info pasal bawang,


Bawang Merah:
 Berkhasiat melawan bakteria, virus, radang, mencegah terjadinya kanser, sesak nafas dan demam. Ia juga boleh di oles-oleskan pada kulit yang di sengat serangga untuk mengurangkan rasa gatal.

Bawang Putih: dapat digunakan sebagai antibiotik semulajadi, melawan oksida, virus, radang, memperkuatkan kekebalan tubuh, menurunkan kolestrol, tekanan darah, kadar gula, berguna pada waktu sesak nafas, demam, batuk dan dapat membantu mencegah terjadinya pembengkakan

saye suke bawang..kalau makan ayam masak kicap ke, telur masak kicap ke, masak pedas ke, mende yg saye crik selain peha ayam ialah bawang !haha
makin byk bawang, makin berselera saye..



bawang tu manis..yupp..manis.. ade orang tu tak suka manis2..nampaknya kena bagi senyuman tawar la kat dia..ha ha :P

ayam masak kicap..nyum3 bawang..



cucur udang bawang ! nyum3 bawang..

bawang goreng ! sedap nih..nyum3 bawang..

ni resepi godek2 kt facebook..bermint la, tengok cekodok sayur nie..
tapi tak nak la wat berwarna..ase semacam..haha





cekodok sayur
Oleh:Chibiko Liebechen
cc: www.facebook.com/bukuresepi

Bahan2
1) 2 cawan tepung gandum, 1 biji telur,
2) garam, gula, air..
3) salad daun dipotong halus (ikut suka nak byk mana)
4) pewarna hijau * starbrand

Cara Masak

1) amik tepung..campur dengan air..kacau sebati masukkan 1 biji telur..
2) kemudian masukkkan garam, gula dan sayur salad yang telah dipotong ke dalam adunan..
3) da agak2 ok..masukkan sedikit pewarna hijau..
4) panaskan minyak dan goreng cekodok macam biasa..siap dihidang..

* resepi nie sama macam cekodok yang lain..




                                  saye suke bawang..LAPA LAK, TERBAU2 BAWANG.xpasal2 aq termakan bawang goreng dalam paket maggi goreng kunk..haha..waa~nantox..
gudnyte.. (z_z)

29 May 2013

alahai ~

Tersebut lah kisah..
Di suatu hari yang hening..krik..krik..krik..
aq sedar aq da lewat pulang buku..due date 22may, sekarang dah 28 mei..
mula lah melangkah kaki ke psnz dengan beg yang berat..(ilmu tuh.. :P )
psnz
KAT KAUNTER,
-nak renew.. :)
lewat ke?
- ha'a..lewat.. :)
rm2.40 :)
-oke..

aq pun buke la purse tu..wat keluar duit n serah kat dia.
pastu,dia tanya,
ada 40 sen tak?
em..aq pun belek2 la purse,hemmm... ada 20sen je..
so,aq pun kata,
-xde.. (sambil senyummm...he he he)
dia bertanya lagi,
 xde ke?
ha'a..xdop..(geleng2)

pause . . . . . 
pastu dia kata,
rm 2.40
-erm.. (sambil terkebil2 x memahami)
then..guess what???
aq nampak duit singgit 2 keping kat tangan dye..
WARGHH ! OMG
aq bagi rm2 je tadi rupanya..sangka kan, dia tanya 40 sen tu nak mintak duit pecah, ye lah..kat kafe baru kan selalu macam ni, lebih2 lagi time beli air..hahah.terbiasa pulak aq ..
aq pun serah lagi seringgit..ngeh3..malu..
tutup muke ! tutup muke !
jangan jadi gini tau kawan2.. (n_<)
musim2 nak exam ni, mai la kite pakat2 duk library..
yang duk rumah sewa tu, yg duk ostel 1 bilik 4 orang tu, meh datang lib meh..x jadi mane study ramai2 gitu..
tiap orang ade perangai masing2..kan?
kadang2, 
ade yg duk talking2 talk dgn bf/gf,
ade yg melalak2 ikut nyanyi lagu kat earfon,
ade yg duk berborak2,
ade yg pasang lagu kuat2,
ade yg main game + pasang sound slow2 (hee~walaupun slow,p fhm2 la..)

haaa..camne nak concentrate kalau cmni?
korban kan la masa jalan 10/15 minit tu tuk berjam2 yg bermanfaat..
selamat menduduki peperiksaan wahai warga2 UMT sekalian ! :D

28 May 2013

darker !

my skinnnn~!
ohss..
kering tahap ape dahhh..


Masalah kulit kering berpunca daripada pelbagai faktor seperti perubahan cuaca, pemilihan alat solek yang tidak tepat, sinaran matahari dan sebagainya.

hah, SINARAN MATAHARI..TU LAH PUNCA NYE..
menggelupas, hitam pulak tu..kelabu asap..bedak pun susah nak lekat uuu..
tengok cermin pun jadi sakit hati..kalau boleh, nak tutup muka..
ni semua gara2 suksis..kawad tengah panas..

ade ke peraturan kata kalau kawad, wajib bawah terik matahari?ada ke??
nape x buat bawah bumbung jee..
tpi ye lah,kalau duduk bawah bumbung, tak boleh pakai barey (guane eh eja barey?haha)..
hmm..perlu ke ikut?kannn??arghh !
sensitivity nie..dop leh jawab..haha

nak atasi kulit kering, senang je..
yang penting, kene minum air masak banyak2,
makan buah n sayur, elakkan berada kt tempat beraircond terlampau lama, cuci muka dengan cleanser jgn lebih dari 2 kali sehari, dapatkan tidur yang cukup, n tekap muka dengan tuala perlahan2 lepas cuci muka..kenape?
haa..ni nak kabo nie..kalau gosok muke tu dgn tuala ganaih2, nanti minyak muka untuk jaga kelembapan kulit tu hilang..haa..kan nayee..
bila kulit dah kering nie, timbul lah mende2 yg x diingini..malaih nak sebut..allergikks aq~huh. ( tambah pulak makan biskut kacang byk sgt minggu ni..amekaww~haha )

sedap je bagi tips bagai..ermm..ni cara nak atasi,bukan nak baiki oke..hahaha..


me today..waa~red in kaler haa..dah la itam..haha

tengok tangan tu..terserlah kuda belangnya disitu..

but,
tak pe la..

haaa, 28 jun nanti ade appointment dengan New York Skin Solution..
harap leh oke balik la kulit nie..
nti  saye update pasal nie..emm..
k bai~ (^_^)

26 May 2013

hidup tak selalunya indah


Hidup x selalunya indah.
Lame dah x menulis..
ye lah..nak save mata pensil..pendek dah ni.. Jangka hayat aq pun mkin pendek kan..
Sedar tak sedar, umur dah makin meningkat.. Walaupun belum masuk 21, dan belum habis belajar,  rasa tanggungjawab itu dah ada..
Baru2 ni macam2 dugaan yg datang..
malang menimpa keluarga aq. .
23 mei 2013,
Terkena dengan sindiket jahat yg berleluasa di Kuantan.. RM 6 ribu duit lesap.. Kene pukau dengan sindiket gores dan menang. Huh ! memang kite semua dah sedia maklum tentang sindiket ni yang terang tang tang menipu sejak bertahun lagi. Abah aq pun tau pasal ni..memang masa mula didatangi penjahat2 ni, abah aq dah kata dah, ni semua penipu ni. Tapi dah bile di pukau, ape boleh di buat? Ngikut je. 
Sedih la jugak, walaupun tu duit parents aq, tu kire duit aq la jugk.  Ye lah, daripada bagi kt bahalol2 tu, baik bagi kat aq.
Orang2 Kuantan, berhati2 lah..
Memang kite tahu orang2 ni nak tipu kite, bila nampak kelibat dey'all pun kita dah dapat agak ! tapi once dye dah bercakap dengan kite, kite dah tak sedar ape, sebab kena pukau..

penjahat2 ni tak bodoh, disuruhnye kite sign surt pembelian tu dalam masa kite di pukau tu..
bila duit lesap je dari tangan, mase tu la kite baru sedar realiti nye. Tapi nk rampas duit tu dh x boleh.
Sebab konco2 bahalol tu byk.

Memang aq x sangka perkara ni terjadi pada keluarga aq.  Tempat kejadian kat UTC. Sebelum ni, dey’ all beroperasi kat parking lot Kuantan Parade.
OFKOS aq x akan jejak Kuantan Parade n UTC lagi.
 Biarlah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Selagi syarikat ni tak tertangkap, selagi tu kaki aq x akan jejak tempat ni.
Sindiket ni masih berleluasa. Sebab ape? Sebab org kite yg bersikap malas, n terlampau pemaaf !!
Lagi 1 sikap org kite, takut malu !
Hey! Sedar lah ! Korang bukan bodoh sampai tertipu , tapi di pukau ! nak malu apa nye! ! jangan jadi bodoh n biarkan lebih ramai org2 kite tertipu ! dapatkan kembali hak kamu ! bukan 1 – 2 org yg terkena, dah berpuluh..nak tunggu sampai anak cucu kite terkena ke?
bak kata kembar aq, 
Kalau aq ada pistol, aq TEMBAK kau!
Kalau aq ada bom, aq BOM tempat kau sampai kau dan semua subahat kau MATI ! Kalau aq ada pisau . . . (tak bleh..kena dekat ngan depa, nanti aq lak yg kena)..
(nasib baik aq takde semua tu)

Doa orang yang teraniaya tiada hijab di sisi Allah. Semoga mereka mendapat balasan yg setimpal di DUNIA dan di akhirat !!! AMIN.

RASULULLAH SAW bersabda: “Hindarilah doa orang yang di zalimi, kerana sesungguhnya tidak ada antara doa nya itu dengan Allah SWT hijab yang mendindingi"


Allah..
Kesian kat mak abah aq..
Laporan polis dah di buat, pendengaran tribunal bulan Jun nanti.
Ya Allah.. lindungi lah kami semua.  
Andai ada mangsa2 yang turut menerima nasib sama, berkongsi lah pendapat bersama. Contact me @ Syud Abady

Bila Jatuh , Kuatkan Semangat Untuk Bangun Semula , kerana Semua Itu dari Allah 

19 April 2013

mesej penghubung antara 2 hati

mesej je keje.. >.< woot woot
dunia sekrg ni kan, kalau x mesej, memg xsah..haha..setuju x?
nyamuk pun boleh jdi penghubung antara 2hati..ade someone ckp..haha

motifff??
entah..saye pun x tahu..tanya dye..
haha


ape fungsi mesej?
penghubung antare 2 hati la..( kan dah kata tadi :P )

kenapa 2hati?kenapa bukan byk2 hati?
ye la..kan mesej dgn org tu,ngn hti org tu..you and I jee kata kann..
dengan org lain pulak,ngn hti org tu pulak..haa..tetap 2hati..
                                                 klw dgn fb je byk2 hati..haha

                               ehhh..kenapa hati?
                                     .......   laaa...kan kita baca mesej dalam    .........................................       hati..sebb tu dlm   hati          
                                               je..jgn pikir negative2 yaa~ haha ! :P


20 March 2013

wordless...thursday??haha :P

XDE WORDLESS WORDLESS LAH !HAHA
eh,ter on caps lock..(hihih..mlas nk taip semula :P )
teringin jugak nak ade wordless2 nie..okie..tgu rabu..haha


latihan dikir barat 2nd day



4TH DAY





seronok !heheee~ XD

16 March 2013

teruji..

Sesungguhnya,aq insan yang lemah..
Belum lagi selesai dugaan yg telah menimpa, sekali lagi aq di uji..
14hb march: permohonan tambah kursus masih belum diluluskan oleh ketua jabatan..
permohonan akan tamat pada 16hb march..
bayangkan lah bagaimana perasaan aq saat itu...
bergegas aq ke pejabat,tapi jurulatih xde, lunch..
xdapat nak tunggu , ade kelas yg menanti..
tengah dalam kelas, dapat panggilan drpda no 09*******..no pejabat !debar dah aq..aq terus angkat..biar lah duduk depan sekali pun..maaf Dr,terpksa..
jurulatih call ,tanya kenape name aq masih xde dlm sistem..aq pun terus ke pejabat..kemudian, tuan suruh isi surat tuk antar kepada dekan..
Dalam pukul 4.30, bergegas aq ke pusat siswazah universiti, minx borang dari akademik..panas terik kot mase tu..perghh...
sampai2 tu, pihak akademik maklumkan yang permohonan sekarang adalah secara online tanpa sebarang borang..
pihak akademik minx aq remind ketua jabatan,kerana permohonan tambah akan tamat lagi berapa hari lagi..
15hb..masa semakin suntuk..
aq pergi Marang,ade suksis,paintball..16hb aq ade exam farm management..fuh..cmne nk stdy nie kan..tmbh dgn kerisauan tentang masalah pendaftaran..dlm perjalanan balik,aq dapat mesej dari Dr mengatakan permohonan aq telah disokong..alhamdulillah..
suke gembire aq mase tu..tapi,buke2,rupenye skrg ni dalam pengesahan dekan pulak..Ya Allah..betapa runsingnya aq mase tu..nak study pun x leh concentrate..
16hb : exam kul 10,aq dapat mesej yayah dalam kul 11 yg menyatakan emel dah dibalas oleh prof..
cepat2 aq jawab exam n kua 40minit awal sebelum exam hbis..ntah cmne aq jawab kan..
dalam kul 1 stgh,aq g discussion kt FST..lepas tu,call prof.
Akhirnye prof luluskan permohonan aq..yay~25jam kredit ada dlm tgn.,hehee~syukur..
selesai dugaan yg ni..Alhamdulillah..
senyuman mampu terukir walaupun sekejap cuma..
aq hanyalah insan yg lemah..


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang,
Aku berlindung dengan kebesaran Allah dan kekuasaanNya
dan kejahatan apa yang aku deritai dan aku khuatirkan,
Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah yang Maha Besar
Tiada Tuhan melainkan Allah sendiriNya
Tiada sekutu bagiNya, Tiada Tuhan melainkan Allah
bagiNyalah Pemerintahan dan Kerajaan dan bagiNya segala pujian
Tiada Tuhan melainkan Allah,
Tiada daya dan upaya melainkan dengan kehendak Allah,

Ya Allah, Tuhan segala manusia, yang menghilangkan penyakit
sembuhkanlah. Engkaulah penyembuh selain Engkau
sembuh yang tidak meninggalkan sakit lagi.

aminn..
hanya padaMu ku memohon Ya Allah..




13 March 2013

harapan

tolong la..
hu :'(
aq x tahu nak wat cmne lagi.. (T~T)
Ya Allah..
tolong lah hambaMu ini Ya Allah..

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Ya Allah, anugerahkan-lah ke atas kami, wahai Tuhan kami penawar kepada penawar-Mu, dan kesembuhan dari kesembuhan-Mu, juga keberkatan dari keberkatan-Mu, terhadap penderitaan-penderitaan yang dideritai oleh orang yang sakit, juga mereka yang lemah, dan sembuhkan-lah, sembuhkan-lah, sembuhkan-lah dengan rahmat-Mu, Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani.
aminn...

5 March 2013

XD


Hrini xde ape2 yg menarik..tp tgh2 lab,tgh titrate,tibe2 ade num pejabat kol..
Klw no celcm ke ape,mmg aq wat dek..p ni nom pejbt..aq x sempat angkt..
Deba dah aq..
Dial . . .
(call waiting)
Cancel.
Dial....
(call waiting)
Dial...
Pggiln diangkat.
*assalamualaikum.....
-waalaikumussalam..(suara lelaki kedengaran) Ni syuhada ke ni?
‘DUP!debo aq..aq de wat salah ke??ßckp dlm hti je lah kan..)
*ye..saye syuhada..kenapa?
-lalalala~perbualan adlah rahsia..haha!
det det dettttttttttttt~
pejabat suksis yg kola q..sbb aq x dftr lagi suksis..
P aq dh dftr dah..cume lebih kedit..ade suh bagi alasan sebb nk ambik lebih kedit..aq malas lah nak care kan,aq taip ;badan beruniform..
Haha..mmg errr la kan..jwpn nk kene penumbuk..
jap2 nk tumbuk diri sendiri..DUSH !! aww~x sakit..
Haha..
Ape2 pun,mmg aq dh daftar..so,no need to worry..
okeh,tutp buku.


bju aq pkai hri ni..
jap2,(tggu org lalu dulu..)snap!ha2

9 February 2013

cekerama..meh tengok!

hah..malam nie,cekerama suamiku jururawat..
tengok iklan macam best..
isteri doktor,suami, jururawat kot..
haha..
menarik !
jarang aq nak luang masa tengok drama2 nie..tapi kali ni..nak tengok!yeyeahhh~
lakonan tomok n yana samsudin.

17 January 2013

makan @ temerloh

makan ramai2 wif family..
godek - godek folder,tjumpe gmbr nie..
hah,kenyang kootttt time nie..sgt2..



































sedap makan pizza ramai2 nie
kimi asyik toleh ke dapur je..ape yg ye nmpak di sane tahh..haha

berbaju kurung shayeee..haha


mama xhabis2 suruh abah makan byk sikit..haha..tu la,kurus sgt...XD